45 – Tyskland

Publicerat den av
Tyskland - Brandenbuger Tor
Tyskland – Brandenbuger Tor

45 – Tyskland

Tyskland – Denna gigant, som sträcker sig från Nordsjön och Östersjön till Alperna och har drygt 80 miljoner invånare är Europas största nation. Börjar få inflytande även i världen efter att ha en av de starkaste ekonomierna i hela världen. Det officiella namnet på Tyskland är Bundesrepublik Deutschland. Bland landet cirka 435 städer finns det givetvis massor av kända städer, Huvudstaden Berlin, München, Stuttgart, Frankfurt, Dresden, Leipzig, Hamburg, Nürnberg, Köln och så de gamla hansestäderna längs östersjökusten, Rostock, Wismar, Stralsund, Schwerin, Lübeck. Det finns som skrivet en hel del flera.

Floderna i Tyskland har ofta varit viktiga handelsvägar, Rhen, Donau och Elbe är de tre viktigaste. Men det finns även gränsfloderna mot Polen, Oder och Neisse. Insjöar har man inte så många, men den man har är väl värt besök, jag tänker på Bodensjön, som man delar med Schweiz och Österrike. På den tyska sidan hittar vi trevliga städer som Lindau, Friedrichshafen och Konstanz.

Befolkningen i Tyskland

Ser vi till befolkningen på idag lite drygt 80 miljoner, så är man i Tyskland lite bekymrade över utvecklingen. Barnafödandet minskar, så pass att man räknar med att den totala befolkningen kommer att minska med upp till 15 miljoner, så att man bara kommer att ha knappt 70 miljoner år 2060.

Utbildning i Tyskland

Men de barn som finns i Tyskland har en ganska lång skolutbildning att vänta, en skola som börjar vid sex års ålder, och i de flesta fall handlar om tolv år. De första fyra åren är lika för alla, därefter har man numera fyra olika vägar att gå. Hauptschule som handlar om fem år allmän skola, som följs av tre års yrkesskola, en skola med blandade teori och praktiska kunskaper. Den andra skolan heter Realschule och börjar med sex års teori, som kvalificerar för vidare studier. Den tredje linjen är ett högskoleförberedande gymnasium. Den fjärde linjen handlar om en del av varje skola,, Gesamtschule, där man studerar hela dagarna. De första tre linjerna läser man ofta bara på förmiddagen. Når man inte sina mål, så kan man välja att gå ytterligare ett skolår. Det är delstaterna som själva utformar kursplaner, examina och vilka former skolan ska ha.

I Tyskland finns en ganska lång tradition av lärlingssystem. Man kan alltså gå som lärling en tid och på det sättet skaffa sig kunskaper genom praktik i stället för att skaffa sig teoretisk utbildning.

Från alla delar kan man fortsätta studera via universitet och högskolor. De som läser vis Hauptschule och Realschule, kan i vissa fall ha lite problem att välja exakt vad man vill läsa på de högre utbildningarna, men med hjälp av lite omvägar så kan man komma dit man vill.

Tyskland har ett ganska gediget system av högskolor och universitet. Det första universitetet startades redan 1386 i Heidelberg (Det första svenska Uppsala, började sin verksamhet 1477. I Dagens Sverige finns Lund, och det grundades 1425, men då under den danska flaggan).

Ekonomin i Tyskland

För att hoppa över till nästa viktiga punkt, ekonomin, så kan noteras att Tyskland inte har speciellt många naturtillgångar. Det man främst räknar handlar om kol, i första hand brunkol. Men denna energikälla, och naturresurs har man beslutat sig för att stänga ner i mitten av 2030-talet, och med tanke på att den tyska kärnkraften ska ha fasats ut senaste 2022, så kommer det eventuellt att uppstå ett gap efter energi i landet. Sedan tidigt 2000-tal så har man skaffat ett omfattande program för att skapa nya energikällor, och utveckla gamla icke fossila. Det handlar i första hand om vindkraft och solenergi. Den tyska regeringen visar med klar tydlighet att man menar allvar även inom transportsektorn, då man vill sänka priset för miljövänliga tåg och höja skatter för flyget. Man vill också se till att landet skaffar betydligt flera elbilar och därmed skrotar de miljöfarliga fordon som idag drivs med fossila bränslen. Många är de städer som har infört miljözoner, och där man kan få ganska kraftiga böter om man inte sköter sig.

Miljön i Tyskland

I sitt miljöarbete har Tyskland en stor ryggsäck, det gamla Östtyskland, som har väldigt mycket att jobba med, då deras miljötänk helt saknades under den kommunistiska tiden. Men man jobbar hårt även med detta, och ett sättt är att försöka få människor att åka tåg.

En småstad i Tyskland, med medeltid kyrka och korsvirkeshus.
En småstad i Tyskland, med medeltid kyrka och korsvirkeshus.

Julmarknader i Tyskland

Jag skulle vilja påstå att Tyskland är det största landet som har julmarknader. I stort sett varje stad har sin egna julmarknd.

Förbundsländerna har egna sidor här på destination Europa. I Tyskland finns det 16 förbundsländer.

1 – Baden – Württemberg

2 – Bayern

3 – Berlin

4 – Brandenburg

5 – Bremen

6 – Hamburg

7 – Hessen

8 – Mecklenburg – Vorpommern

9 – Niedersachsen

10 – Nordrhein – Westfalen

11 – Rheinland- Pfalz

12 – Saarland

13 – Sachsen

14 – Sachsen – Anhalt

15 – Schleswig – Holstein

16 – Thüringen

Vill du läsa om hur det är att åka bil i Tyskland, titta på bilresaieuropa.se

Eller vill du helst åka tåg i Tyskland, då tittar du på magazin15.se

4501 – Baden – Württemberg

Längst ner i sydväst ligger denna förbundsland, som har Stuttgart som huvudstad. Det bor lite drygt tio miljoner i förbundslandet, som bildades den 25 april 1952 genom en sammanslagning av tidigare delstaterna Baden, Württemberg-Baden och Württemberg-Hohenzollern.

Detta natursköna förbundsland har Donaus källa inom sig, och här rinner även Rhens bifloder Neckar och Main. Rhen utgör gränsen till Frankrike, och även delar av gränsen till Schweiz. Den gränsen har även Bodensjön som en naturlig del.

Schwarzwald

Trots att distriktet Schwarzwald ligger här, så kan du inte få en schwarzwald-tårta här. Jo, det kan du få, men inte i den meningen som vi i Sverige menar, den med grädde och choklad. I Södra Tyskland handlar det om en chokladbotten, en mousse och så toppas det hela med körsbär, i och för sig ganska god, men inte som jag förväntade mig när jag beställde. Jag är ju van med massor med grädde och choklad.

Förbundslandets ekonomi

Tillsammans med grannstaten Bayern, så tillhör Baden- Württemberg de förbundsländer som har den absolut starkaste ekonomin och starkaste tillväxten. Men det är klart, har man företag med namnen Daimler, Porsche, Audi, Bosch, Kärcher och liknande inom industrin, och lägg därtill textilindustri, med namn som Hugo Boss, Trigema och Steiff, så kan det inte bli annat än en mycket stark ekonomi.

4502 – Bayern

Freistaat Bayern, eller som det heter på engelska, Bavaria, har München som huvudstad, och drygt 12,5 miljoner invånare, vilket gör förbundslandet till tysklands näst folkrikaste, efter Nordrhein-Westfalen.

Idrott och Sport

Till Bayern kan man koppla en hel del stora idrottslag och idrottshändelser. Bland annat har man arrangerat OS vid två tillfällen. Vinterolympiaden 1936 arrangerades i Garmisch-Partenkirchen och sommarspelen 1972, de så dramatiska med terroristattacken, genomfördes 1972 i München. Spelen 1972 hade man en hel del andra platser där en del av spelen genomfördes, Augsburg, Böblingen, Göppingen, Inglostadt, Nürnberg, Passau, Regensburg, Ulm.

Noterat från dessa olympiska spel, förutom terrorattacken, är:

Amerikanen Mark Spitz slog sju världsrekord, och tog sju guldmedaljer.

Finske Lasse Viren vann guld på både 5000 och 10 000 meters löpning, trots att han föll på det senare loppet. Han upprepade bragden fyra år senare, vid OS i Montreal

Olga Korbut, “Sparven från Minsk” blev publikens gunstling och vann två guld. Hon tävlade för sovjetunionen, men minsk ligger i Belarus.

Valerij Borsov vann både 100 och 200 meters loppen.

Gunnar Larsson vann två guld i simning. det på 400 meter medley vann han med två tusendelar. Den minsta vinstmarginalen någonsin, och kommer nog att för alltid vara så, eftersom man har tagit bort tusendelar numera, och bara räknar hundradelar.

Ulrika Knape och Ragnar Skanåker var våra två övriga svenska guldmedaljörer.

Andra idrottshändelser kopplade till Bayern är FotbollsVM som spelades i dåvarande Västtyskland, där finalen spelades på Olympiastadion i München, mellan Västtyskland och Nederländerna. Lagens stora stjärnor var Frans Beckenbauer och Johan Cruijff, men finalen avgjordes av Der Bomber, det vill säga, Ger Müller, då västtyskland vann med 2-1.

4503 – Berlin

Berlin

Berlin är en av två som är både stad och förbundsland. Den andra är Hamburg.

I denna huvudstad bor det numera omkring 3,7 miljoner människor, och lägger man till förorterna kommer det till ytterligare en miljon, lite drygt, så sammanlagt 4,6 miljoner. Denna världsmetropol har haft ett, åtminstone emellanåt, ett ganska hårt liv, framförallt under andra världskriget, så staden bombades i princip sönder och samman av alla. Under många år var det dessutom en delad stad, i öst och väst.

Berlin – Åter huvudstad

Men vid sammanslagningen 1990, då det åter blev hela Tysklands huvudstad, har populariteten stigit hela tiden, framförallt hos unga som numera anser det vara den hippaste staden i Europa. Vi håller med, ett besök är en upplevelse, av många olika slag. Det finns minnen av den dystra tiden, och det finns moderna saker, som alla gillar. Lägg därtill en väldigt vin idrottsarena, Olympiastadion, som hade sommarolympiaden 1936, den som skulle ge Hitler en massa propaganda om den vita rasens överlägsenhet, och så kom den svarte Jessie Owens och vann hundra meter, mitt framför näsan på topparna. Det sved förhoppningsvis. Idag arrangeras friidrott på högsta nivå varje år, och landslaget i Fotboll har ibland sina hemmamatcher på den mäktiga Olympiastadion. Har du inget arrangemang att beskåda på olympiastadion tycker jag ändå att du ska besöka denna mäktiga arena. En gång i tiden tog man in över 100 000 åskådare, idag är det 76176 som får komma in, då enbart sittplatser. Sitter du själv i arenan, så är den riktigt mäktig.

Berlin har givetvis en hel del andra platser som du ska besöka.

Andra delar att besöka i Berlin

De delar av berlinmuren som ännu står kvar, Brandenburger tor, Unter den Linden, Kurfürsten Damm, Alexanderplaz, Riksdagshuset, Gendarmenmarkt Förintelsemonumentet och Kadewe. Statserar du omkrng i staden kommer du underfund med flera härliga besöksmål. Kaiser-Wilhelm- Gedächtnickirche kan vara väl värt ett besök. Kyrkand bombades av de allierade den 23 november 1943. Innan bomberna vara kyrkan den högsta byggnaden i Berlin, med sina 113 meter.

Brandenburger Tor – en av symbolerna för Berlin

Ta dig till Berlin

Jag kan tycka att Berlin numera är vår närmaste huvudstad, i Europa. Många av mina kompisar sätter sig i en plåttub och åker till London. Själv föredrar jag Berlin. Från Stockholm ha man numera en hel del alternativ. Du kan givetvis flyga för blygsamma pengar, men det som jag uppskattar är tåget. Resan tar visserligen drygt tretton timmar, och vissa avgångar har ganska många byten. Men letar man lite, så hittas lätt ett direkttåg, det finns dessutom nattåg, där du kliver på tåget på sen eftermiddag, äter middag på tåget och går och lägger dig när det passar. Vakna upp i Berlin. Det förutsätter att du kan sova på tåget. Ett annat problem eller hinder kan vara priset. köper du biljetter utan rabatt så hamnar du på drygt €400. En lösning är att köpa Interrail för fyra dagar till en kostnad av €250. Det lockar mera. 

4504 – Brandenburg

Brandenburg – Denna förbundsstat i nordöstra Tyskland, bildades 1990 och har Postdam som huvudstad. Man kan i sina slarviga stunder få för sig att Postdam är en stadsdel till Berlin, men så är det inte. Postdam är en egen stad. Förbundslandet har de vattenrikaste områdena i hela Tyskland, med omkring 3000 insjöar och viktiga floder som Spree och Havel, men det rinner även delar av Elbe och Oder genom förbundslandet. Vill du åka tåg till området, titta in på magazin15.se

Tyskland - En av floderna i Brandenburg !
Tyskland – En av floderna i Brandenburg !

4505 – Bremen

Vid utloppen av floden Weser hittar vi den stora hamnstaden Bremerhaven, som kan anses vara hamnen till Bremen, kanske lite lätt överdrivet. Bremen och Bremerhaven är de två städer som ingår i Förbundslandet Bremen, det hela omgivet av Förbundslandet Niedersachsen.

Vill du åka bil i Tyskland, så vet du att det finns en massa regler att hålla ordning på. Surfa in på vår hemsida om dessa regler så kanske du undviker en extra böteslapp.

Guidade tur i Bremen, gratis.

Vill du veta mera om Bremen, så ska du anmäla dig till en guidad gratistur. Eller gratis ska jag egentligen inte säga att den är, men du betalar det du tycker det är värt, vilket innebär att de mycket kunniga guiderna gör sitt yttersta för att du ska få exakt så som du vill. I Bremen finns tyvärr bara denna tur på spanska.

Musikanterna i Bremen. Statyn bakom rådhuset.
Musikanterna i Bremen. Statyn, efter Bröderna Grimms saga, om stadsmusikanterna från Bremen. bakom rådhuset. Underst finns åsnan, därefter en hund, en katt och överst har vi tuppen.

4506 – Hamburg

Hamburg

En av Tysklands två platser som är både stad och Förbundsland. Den andra är Berlin.
En av Tysklands två platser som är både stad och Förbundsland. Den andra är Berlin.

Hamburgs broar

Det finns mycket njutbart i Hamburg, ett som är helt gratis och bara kostar dig lite steg är att besöka Hamburgs broar. Då har du i och för sig skaffat dig lite jobb, det finns uppgifter som säger att det ska finnas över 4000 broar i staden. Notera dock att Hamburg är den stad i Europa som har flest broar. Ska du ha lite ordning, och rimliga mål, så föreslår jag att du tar broarna kring Alster, den centrala sjön, och broarna vid Speicherstadts lagerdistrikt. Dessa broar räcker säkert för en hel dags promenad, och du får på köpet en ganska bra bild av centrala Hamburg.

I Gamla stan – Altstadt

Jag brukar ofta försöka ta mig till stadens äldre kvarter när jag besöker en ny stad. Hamburg är inget undantag, Altstadt är utrustat med en hel del gamla trevliga byggnader, där kanske rådhuset är det vackraste. Besöker du staden i juletid, då julmarknaderna finns, så har du den största julmarknaden framför Rådhuset. Det är också härifrån tomten åker iväg, varje dag klockan 1700 och 2000 lämnar tomten med sina renar och släde, området och far ut i rymden. Det är ett ganska häftigt skådespel som du inte ska missa.

Miniatur Wunerland

Har du barn eller barnasinnet kvar så ska du definitivt ta dig till Miniatur Wunderland, massor med olika modeller, inte bara järnvägen, det finns färjor och mgnifika flygplan som både startar och landar. Jag lovar att en hel dag här, och du kommer att faschineras över alla de små fina byggen som presenteras. Du bokar biljetter så snabbt du bara kan, efter det att du bestämt dig för ett besök i Hamburg. Har du inte förbeställt, så är det ofta ingen idé, eftersom det är så många som vill besöka denna magnifika plats.

Elbphilharmonie

Du behöver inte älska vare sig stadens stora kompositör, Johannes Brahms, eller Johann Sebastian Bach, ett besök i det nya konserthuset är ändå en upplevelse. Vill du följa i Bach fotspår så ska du bege dig till Leipzig, där han var verksam, och som tack för det fick en staty utanför Nikolai kyrkan, där han var verksam. Elbphilharmonie ligger längst ut på en av tre armar i Speicherstadt, de gamla lager kvarteren, som nu ingår i det nya kvarteret Hafen City. Speicherstadt har en ganska unik historia och är sedan 2015 upptagen på UNESCOs Världsarvslista. Även om du inte är intresserad av konserthuset så ska du ändå ta dig ner i kvarteren och uppleva den känslan som finns där.

Ta dig runt i staden

Liksom de flesta av Tysklands större städer så är kollektivtrafiken väl utbyggd. I Hamburg finns både U-Bahn och S-Bahn samt en djungel av bussar. Du kan köpa enkelbiljetter som kostar, åtminstone senast jag åkte, €3,30. Eller så skaffar du ett dagskort till en kostnad av knappt €10. Det vill säga tre resor, så är det kortet inbesparat. Du köper kortet på turistinformationen eller på järnvägsstationen.

Gratis guidade turer

Hamburg är en populär stad, med en hel del besökare. Mitt tips är att, om du inte känner staden lika väl som din egna ficka, att du hänger på någon av alla de gratisturer som finns. Det finns nio olika turer. De flesta handlar om att visa stadens sevärdheter, i vart fall de som ligger i centrum och på promenadavstånd. Men det finns andra turer, i Hamburg är det till exempel en som visar på ölprovningar. Läs på hemsidan för flera förslag.

Helt gratis är de inte, men du betalar vad du anser det vara värt, och det konceptet gör att guiden anstränger sig ordentligt för att göra ett så bra intryck som möjligt. Ju bättre han/hon är, ju mera dricks kommer det att delas ut. Har du svårt att gå eller är allmänt lat, ta då en bussrundtur. De stannar framför centralstationen, och kör dig runt staden på en timmer eller lite mera, till en fast kostnad och förinspelat band. Ganska tråkigt enligt mitt sätt att se på saken, men valet är ditt. En fördel med dessa turer är att du kan hoppa av på något ställe som intresserar dig mera, och så småningom hoppa på nästa buss och fortsätta turen. En vuxenbiljett kostar omkring €20.

Ta dig till Hamburg!

Det är mycket enkelt att ta sig till Hamburg. Åker du bil, så kan du ta dig över till Danmark via antingen Helsingborg – Helsingör, eller så åker du Öresundsbron. I Danmark kan du köra till färjeläget i Rödby eller Puttgarden och färja till Tyskland. Eller så kan du köra över Jylland, då passerar di de båda Bältbroarna.

Med tåg till Hamburg

Hamburg är den stationen som de absolut allra flesta svenskar passerar när de åker tåg och ska ner i Europa en bit, eller för all del, stanna i Hamburg. Det är busenkelt att ta sig till Hamburg. Från Stockholm tar det omkring 12 timmar, och numera går det även nattåg.

Hamburg Tyskland, en utmärkt stad att besöka

4507 – Hessen

4508 – Mecklenburg-Vorpommern

4509 – Niedersachsen

Niedersachsen

Till ytan är Niedersachsen den näst största förbundslandet, efter Bayern. Denna del av Tyskland hade Britterna som ockupationsmakt. Huvudstaden är Hannover, trots att de båda större städerna Hamburg och Bremen ligger inom Förbunds Landets område, men de är egna förbundsländer.

Resa till Hannover

Det är väldigt lätt att resa till Hannover. Antingen tar du bilen eller så åker du bekvämt på tåget. På omkring 13 timmar tar du dig till Hannover, tyvärr lite hög kostnad, från €375. Du kommer billigare undan om du köper ett Interrail på fyra resdagar, för omkring €250. Du läser mera om tåg i Europa på vårt magazin

The Sidewalk Judge

The Sidewalk Judge finns även i Hannover. Här sitter den äldre erfarne mannen och vill fördriva några timmar med att berätta och ge råd till förbipasserande oavsett om de vill höra eller ej. Statyn finns i många städer och mannen sitter alltid på en parkbänk. Han bjuder in förbipasserande att slå sig ner och lyssna. Ursprungliga statyn är gjord av J. Seward Johnson.

I Niedersachsens huvudstad - Hannover - finns denna staty - The Sidewalk Judge
I Niedersachsens huvudstad – Hannover – finns denna staty – The Sidewalk Judge

I

Stora industrier

Delstatens största industri är Volkswagen som har sitt säte i Wolfsburg. Det finns även en stålindustri, Salzgitter och Peine.

Fotbollslaget i Bundesliga

Hannover har ett lag i högsta tyska ligan, Bundesliga. Du köper enkelt biljetter på lagets hemsida. Laget spelar på HDI-Arena, en arena som byggdes 1954, då för 73 000 besökare. Numera är arenan ombyggd, senaste till Fotbolls VM 2006. Publikkapaciteten har sjunkit till 48 000, men man har fått en modern arena, som numera inte enbart visar fotboll, det finns massor av konserter inbokade på arenan. HDI är ett tyskt försäkringsbolag med säte i Hannover.

4510 Nordrhein-Westfalen

4511 – Rheinland-Pfalz

4512 – Saarland

4513 – Sachsen

4514 – Sachsen-Anhalt

4515 – Schleswig-Holstein

4516 – Thüringen