Julmarknad

Publicerat den av
Julmarknader - värd en resa
Julmarknader – värd en resa

Julmarknader det är dags för en resa. Det lackar mot jul, och vad kan då vara bättre än att besöka en julmarknad. Europa översvämmas av dessa härliga spektakel, det är egentligen bara en fråga om vilken man ska besöka. För att hinna med alla hundratals, det går ju inte, man får välja ut en eller kanske några, Här är i vart fall lite tips:

Tyskland – Det stora julmarknad landet

Tyskland – Här har varje stad sin egna julmarknad. Ofta börjar julmarknaden i slutet av november och håller på fram till Julafton, ibland längre. Det var också i Tyskland man började med rena julmarknader, den äldsta ska vara den lilla staden Bautzen i Tyskland, nästan på gränsen till både Polen och Tjeckien. I Bautzen började man redan 1384 och av den anledningen kan det vara intressant att besöka den lilla staden. Se dock till att vara ute i god tid, hotellen blir snabbt uppbokade. Jag skulle föreslå att du i stället bor i Dresden, och tar tåget den lilla timme det tar från Dresden till Bautzen. Det går, konstigt nog inga bussar mellan städerna. Bautzen finns inte ens med på Flixbus linjekarta. Nåväl tåget går minst lika bra. 

Dresden – Tre julmarknader, en gammal och en ganska ny, och en som jag inte vet.

Julmarknad - Dresden Striezelmarkt en av minst tre i Dresden
Julmarknad – Dresden Striezelmarkt en av minst tre i Dresden

Här finns, vad jag kan se, tre julmarknader. Dels den klassiska den på AltMarkt dels en relativt ny AugustusMarkt, som väl kan betraktas som den vita marknaden, på samma sätt som i Hamburg. Det är shoppinggatan i Neustadt som sätter upp en lång rad vita tält, som då utgör försäljningsställen. Gatan är väldigt lång, så förvänta dig att det tar tid, det finns mycket gott att köpa och smaka, kanske en gryta eller en stekpanna. Utbudet är ordentligt.

AltMarkt anser sig ibland som Tysklands äldsta julmarknad.Men om du åker till Bautzen, lite nordöst om Dresden, så sitter där vid entren ett meddelande som berättar att där fick man tillstånd 1384 att ha julmarknad, och det sägs att man har haft det varje år sedan dess.

Julmarknad - Dresden - Altmarkt
Julmarknad – Dresden – Altmarkt

Sedan har vi hittat ytterligare en, omkring Fraukirche finns’Neuland-Zeitreisen, en julmarknad som har gamla bodar, men som ändå känns ganska ny. Den är mindre än den på altmarkt, men ändå värd ett besök. Du kan ju besöka den när du tar din promenad över bron till Augustus Markt.

Julmarknad - Dresden Augustusmart
Julmarknad – Dresden Augustusmart

Belin – Många julmarknader

I Storstaden Berlin finns massor med julmarknader, upp emot femtio olika ska det finnas. Så har du bestämt dig för att titta på Berlins julmarknader, så sätt av gott om tid, om du vill uppleva alla. Det tar tid att strosa runt.

Hamburg – fem julmarknader

Här i Hamburg finns väl en av de mera spektakulära julmarknaderna, den som ligger framför rådhuset. Det är nämligen härifrån som Jultomten startar sina utfärder, och besöker världens alla barn. Han åker två gånger per dag, dels klockan 1700 och dels klockan 2000. Passa på och ta en liten Gluhwein när de ser hur släde, renar och allt stiger mot skyn, över julmarknaden. 

I Hamburg finns ytterligare julmarknader, dels den vita marknaden, som ligger vid kanten av Altersjön, dels några marknader på affärsgatorna i centrala Hamburg.

Kiel en ganska liten men naggande god

Kiels julmarknad finns på torget framför rulltrappan från shoppingcenter. Julmarknaden är ganska liten, du traskar igenom den på fem minuter, utan stopp. Men det är sällan man kommer igenom en julmarknad utan stopp, så räkna med en timme. I Kiel tycker åtminstone jag att man alltid hittar något som är extra gott.

Flensburg på torget

Jag tror torget heter Südermarkt och ligger i samband med affärsgatan genom centrum. Julmarknaden börjar på torget och sträcker sig in på affärsgatan, så långt de nu har marknadsstånd. Det är en ganska liten marknad, men det finns godsaker som räcker och blir över för dig. Skulle du inte vara nöjd, så har du tvärs över gatan en alldeles utmärkt grillrestaurang, en Argentinsk. Steakhouse Argentina, massor med stjärnor och ganska välbesökt. Ta med den större sedel plånboken, det är inte gratis, men gott.

Bremen en stor julmarknad

Åker du en timme med tåg från Hamburg, så stöter di på deras stora julmarknad framför rådhuset, det som har varit en handelsplats sedan medeltiden. Du ser den berömda Rolandstatyn, som är ett bevis på att staden fick bedriva handel. Har du Rolandstatyn bakom dig, och tittar mot rådhuset, så ska du gå till vänster om detta hus. Där, lite i skymundan, kommer statyn som visar Stadsmusikanterna från Bremen, en folksaga som Bröderna Grimm nedtecknade. Statyn har längst ner en åsna, därefter en hund en katt och överst en tupp. Statyn kom dit 1951, och tillhör numera de sevärdheter man ska ha besökt om man varit i Bremen.

Bautzen

Julmarknad i Bautzen - beviset på att man var först
Julmarknad i Bautzen – beviset på att man var först

Denna lilla stad ligger strax nordöst om Dresden på gränsen mot Polen och Tjeckien. Det är här man anser att Julmarknaderna startade, den här ska ha haft sin första julmarknad 1384, och den återkommer varje år. Så mycket tradition. Om du är i Dresden, se till att du gör den där lilla utflykten och få uppleva den lilla julmarknaden, det handlar om en tågutflykt som tar knappt en timme, och så en liten promenad genom den lilla staden.

Rothenburg ob der tauber

Jag måste ta med den eftersom det här är julstaden framför andra i Tyskland. Här ligger nämligen en stor fabrik som tillverkar julsaker. Är du i Berlin så ligger deras butik på Kutfürstendamm. Julmarknaden har till och med ett eget namn: Reiterlesmarkt

Strasbourg, den största

Strasbourg ligger visserligen inte i Tyskland, men nästan. Det här ska vara världens största julmarknad. Jag har inte besökt den själv, ännu, men jag är just nu på väg dit. Det ska bli spännande att uppleva.

Zagreb – en kroatisk variant

Inte ens här har jag varit på julmarknad, men även detta ska ändras på under den här resan. Vi har satt av några dagar, och även detta kommer att bli spännande. Jag har ju mina små förutfattade meningar om att en julmarknad den ska vara i Tyskland. Det kommer jag antagligen att få äta upp efter mitt besök på Zagrebs julmarknad, som under tre år utsetts till Europas bästa. Sådant förpliktigar. 

Efterhand som jag besöker julmarknaden kommer jag att fylla på den här sidan. Så tag för vana att återkomma lite då och då. 

Magazin 12 – Julmarknader

Julmarknader. Det lackar mot jul, och vad kan då vara bättre än att besöka en julmarknad. Europa översvämmas av dessa härliga spektakel, det är egentligen bara en fråga om vilken man ska besöka. För att hinna med alla hundratals, det går ju inte, man får välja ut en eller kanske några, Här är i vart fall lite tips: