17-2 – Bari – Italien

Publicerat den av

Italien Huvudsida

Rimini

Bari - Bland palmer och kultur
Bari – Bland palmer och kultur

Bari, beläget vid Adriatiska havets kust i Italien, 

är en fascinerande blandning av historia, kultur, mat och vacker natur. Du kan läsa om hur man reser med tåg till Bari och Italien.

Bari, Italiens port till öst:

Kan inte undanhålla dig denna bild. Jag fick för mig att det var en peruk som hängde på tork, hustrun sa att det var en växt. Hon hade rätt...
Kan inte undanhålla dig denna bild. Jag fick för mig att det var en peruk som hängde på tork, hustrun sa att det var en växt. Hon hade rätt…

Bari är beläget vid Adriatiska havets kust i sydöstra Italien, och är huvudstad i regionen Apulien. Med sitt strategiska läge har staden länge fungerat som en viktig knutpunkt mellan öst och väst. Historiskt sett har Bari spelat en central roll som en av Medelhavets viktigaste hamnar, särskilt under medeltiden när den blev en huvudstad under Bysantinska riket och senare under Normanderna.

Under århundradena har Baris hamn varit avgörande för handel, kommunikation och militära ändamål, vilket gav staden en plats av betydelse i Italiens, och till och med Europas, historia. Dessutom blev staden känd som en andlig destination tack vare Basilica di San Nicola, som hyser reliker av Sankt Nikolaus och lockar pilgrimer från hela världen.

Kort sagt, med dess rika historia och geografiska betydelse, har Bari alltid varit en av de viktigaste portarna mellan Italien och de östra Medelhavsområdena, vilket bidragit till dess kulturella och historiska rikedom.

2. Historia:

Fontänen i parken Giardino Garibaldi. I Bakgrunden har ni huvudgaten som leder ner till hanen, den så viktiga i Bari.
Fontänen i parken Giardino Garibaldi. I Bakgrunden har ni huvudgaten som leder ner till hamen, den så viktiga i Bari.

Ursprung och antika rötter: Bari och dess roll som hamn och handelsstad Bari, med  sina fördelaktiga geografiska positionering vid Adriatiska havets kust, har varit ett nav av kulturell och ekonomisk aktivitet sedan antiken. Dess ursprung sträcker sig tillbaka till de förhistoriska tiderna, men det var under den antika perioden som Baris betydelse verkligen började framträda.

Staden sägs ha grundats av peuketier, ett illyriskt folk, men det var romarna som förvandlade den till en viktig hamn kallad Barium. Under romartiden blev Bari en avgörande knutpunkt i regionen. Dess hamn tjänade som en central utgångspunkt för handel med Adriatiska havets östra kuster, vilket länkade den till handelsvägar som sträckte sig till Balkan och längre bort till Mellanöstern. Genom att utnyttja detta läge blev staden snabbt rik och välstående, känd för sin export av vin, olja och ull.

Men Baris betydelse sträckte sig bortom bara handel. Dess strategiska position gjorde det till ett föremål för många erövringar och invasioner genom tiderna. Trots dessa utmaningar lyckades Bari behålla sin kulturella identitet och fortsatte att spela en central roll i Medelhavets geopolitiska landskap.

När Romarriket föll, fortsatte Bari att blomstra under Bysantinska riket, vilket gav det en ny kulturell och religiös betydelse. Det var under denna period som Basilica di San Nicola, en av stadens mest kända kyrkor, byggdes för att hysa reliker av Sankt Nikolaus. Denna basilika skulle senare bli en viktig pilgrimsdestination.

Under medeltiden blev Bari återigen en strategiskt viktig stad när normanderna, och senare Hohenstaufen-dynastin, såg dess potential som en port till öst. Staden blev en viktig plats för korstågens flottor som färdades till Heliga landet, vilket förstärkte dess roll som en bro mellan öst och väst.

Sammanfattningsvis har Bari, med sina antika rötter och fortgående historia som en handelsstad, alltid varit i skärningspunkten mellan olika kulturer, ekonomier och imperier. Dess förmåga att anpassa sig och blomstra trots utmaningarna har säkerställt dess plats som en av Italiens mest viktiga och bestående städer.

Ytterligare en bild från Bari som jag inte kan undanhålla er. Med silvertejp fixar man allt, även i denna stad.
Ytterligare en bild från Bari som jag inte kan undanhålla er. Med silvertejp fixar man allt, även i denna stad.

Medeltida storhetstid: Normandernas och Staufernas inflytande över Bari

När medeltiden grydde upplevde Bari en rad förändringar i maktstrukturer och kulturella influenser. Två av de mest betydande dynastierna som skulle lämna sitt avtryck på staden var normanderna och Staufern.

Normandernas tid i Bari

På 1000-talet började normanderna, ett krigarfolk av vikingaursprung från norra Frankrike, att utöka sitt inflytande över södra Italien. År 1071 erövrade de Bari efter en lång belägring. Det markerade slutet på bysantinska styret och början på normandisk dominans.

Under normandernas ledning, särskilt under Roger II av Sicilien, genomgick Bari betydande förändringar. Staden blev huvudstad i Kungariket Sicilien, och detta ökade dess politiska och ekonomiska betydelse i regionen. Infrastrukturen förbättrades med byggandet av nya vägar, slott och kyrkor. Dessutom infördes en symbios av kulturer då normanderna uppmuntrade samarbete mellan den lokala befolkningen och nykomlingarna. Denna integrerade kultur, en blandning av latinska, bysantinska och arabiska element, blev synlig i arkitekturen, konsten och vetenskapen i regionen.

Staufernas era

Efter normandernas regim kom Stauferdynastin, eller Hohenstaufen, till makten i Bari. Fredrik II, den mest framstående monarken av denna dynasti, föddes faktiskt i Jesi, men spenderade mycket tid i Bari. Han uppskattade staden så mycket att han valde den som sin favoritresidens och platsen där han skulle bygga sitt berömda slott, Castello Svevo. Detta imponerande fäste är fortfarande ett av Baris mest kända landmärken.

Under Fredrik II:s regeringstid upplevde Bari en kulturell renässans. Fredrik II, ofta kallad ”Stupor Mundi” (Världens underverk), var en framstående beskyddare av konst och vetenskap. Han grundade även Universitetet i Napoli, det äldsta statliga universitetet i världen, och såg till att lagen systematiserades i Konstitutionen av Melfi.

Men hans regeringstid var också märkt av konflikter, särskilt med påvedömet. Trots detta lyckades Bari blomstra under hans ledning, vilket stärkte stadens roll som en viktig kulturell och politisk aktör i Medelhavsregionen.

Slutsats

Både normanderna och Staufern lämnade varaktiga avtryck på Bari. Genom deras styre befästes stadens position som en viktig korsväg mellan öst och väst och som en smältdegel av olika kulturer. Deras bidrag till stadens arkitektur, kultur och politik är en del av det rika kulturarvet som fortfarande kan ses och upplevas i Bari idag.

Modern historia: Bari under de två världskrigen

Bari, med sitt strategiska läge vid Adriatiska havet, skulle återigen bli en nyckelpunkt under 1900-talets turbulens, särskilt under de två världskrigen.

Första världskriget:

Under första världskriget var Italien inledningsvis neutralt, men gick senare med i kriget på de allierades sida 1915. Bari, med sin hamn och järnvägsförbindelser, blev en viktig knutpunkt för trupper och försörjningslinjer. Staden blev dock, till skillnad från många andra europeiska städer, relativt förskonad från direkta stridshandlingar under detta krig.

Andra världskriget:

Det var under andra världskriget som Bari skulle utsättas för en av de mest förödande händelserna i dess historia. På kvällen den 2 december 1943 utsattes Bari av ett överraskningsanfall av tyska bombplan. Under denna attack, som ofta kallas för ”Lilla Pearl Harbor”, blev mer än 20 allierade fartyg förstörda eller skadade i hamnen. Det som gjorde denna attack särskilt tragisk var att ett av fartygen, John Harvey, hade en last av senapsgas – en hemlig last som var avsedd att användas om tyskarna skulle inleda kemiska krigsföring.

När fartyget sänktes i hamnen läckte den giftiga gasen ut och blandades med oljan från de skadade fartygen. Detta ledde till att hundratals människor, både militära och civila, utsattes för giftiga kemikalier. Eftersom senapsgasens närvaro var hemlig, var många medicinska team inte förberedda på hur man skulle behandla exponeringen, vilket förvärrade situationen ytterligare.

Efter kriget påbörjade Bari en återuppbyggnadsprocess. Staden återhämtade sig snabbt och blev en viktig ekonomisk aktör i det efterkrigstida Italien, men minnet av den tragiska natten 1943 har förblivit en påminnelse om krigets grymhet och de oförutsägbara konsekvenserna av stridshandlingar.

Slutsats:

Bari, som genom historien har sett både blomstrande perioder och svåra utmaningar, blev på många sätt en symbol för Italiens uthållighet under 1900-talets båda världskrig. Stadens förmåga att återhämta sig, trots de förödande händelserna, vittnar om invånarnas styrka och beslutsamhet.

3. Kulturella och arkitektoniska landmärken:

Basilica di San Nicola: En andlig skatt i Bari

Basilica di San Nicola, belägen i Bari’s gamla stadskärna, är inte bara en av de mest framstående religiösa byggnaderna i södra Italien, utan också en plats som spelat en viktig roll i den europeiska andliga historien.

Basilica San Nicola, ligger i gamla stan, och bör besökas.
Basilica San Nicola, ligger i gamla stan, och bör besökas.

Arkitektonisk Pärla:


Byggd mellan 1087 och 1197, representerar denna kyrka en blandning av romansk och bysantinsk arkitektur. Dess solida stenstruktur, med robusta pelare och en imponerande fasad, ger den ett majestätiskt och tidlöst utseende. Insidan av basilikan, med sina delikat huggna valv och ljusa kapell, erbjuder en atmosfär av stillhet och andakt.

Sankt Nikolaus – Mannen bakom Myten:


Många känner till Sankt Nikolaus som inspirationen bakom den moderna julens Santa Claus, men få inser den djupa andliga betydelsen av denna helgon i den kristna traditionen. Sankt Nikolaus av Myra var en biskop i det fjärde århundradet, känd för sin generositet mot de fattiga och för flera mirakel som tillskrivs honom.

Relikerna och deras resa:

I mitten av 1000-talet fördes Sankt Nikolaus reliker från Myra (nuvarande Turkiet) av italienska sjömän till Bari, där de nu vilar. Denna händelse förvandlade Bari till en viktig pilgrimsdestination. Basilikan byggdes specifikt för att hysa dessa reliker och har sedan dess varit ett centrum för vördnad och pilgrimsfärd, inte bara för katoliker utan också för ortodoxa kristna från Ryssland, Grekland och andra delar av den östortodoxa världen.

En plats för Ekumenisk Dialog:

Betydelsen av Basilica di San Nicola sträcker sig bortom dess historiska och arkitektoniska värde. Det är också en viktig plats för ekumenisk dialog. Eftersom Sankt Nikolaus vördas både inom den katolska och ortodoxa kyrkan, har basilikan blivit en plats där företrädare för båda traditionerna ofta möts för bön och samtal, vilket understödjer strävandena efter kristen enhet.

Avslutande tanke:


Basilica di San Nicola i Bari är inte bara en historisk skatt, utan också en levande plats för andakt, reflektion och samhällsgemenskap. För de som besöker staden ger ett besök i basilikan en insikt i den djupa andliga arvet i regionen och en påminnelse om den eviga betydelsen av helighet, generositet och broderskap i vår värld.

Bari Vecchia: Den gamla staden

Bari Vecchia - en del av den gamla staden i Bari, strax vid hamnen.
Bari Vecchia – en del av den gamla staden i Bari, strax vid hamnen.

När man kliver in i Bari Vecchia, känns det som om tiden har stannat. Detta historiska centrum av Bari, beläget på den halvö som sträcker sig ut i Adriatiska havet, har en särskild charm och aura som omedelbart omsluter besökaren.

Bari Vecchias gator är smala, slingrande och kantas av kalkstenshus som har stått där i århundraden. Många av dessa hus har djupa historiska rötter, och när man promenerar genom dessa gränder, kan man nästan höra ekot av de generationer som har bott, skrattat, och arbetat här.

Många av byggnaderna bär spår av stadens rika historia. Från bysantinska kyrkor till normandiska slott, varje hörn i Bari Vecchia har en berättelse att berätta. Det är inte ovanligt att stöta på små torg där invånarna samlas för att chatta, barn som spelar fotboll, eller äldre damer som sitter utanför sina dörrar och gör traditionell orecchiette-pasta för hand.

Ett av höjdpunkterna i Bari Vecchia är Cattedrale di San Sabino, en imponerande katedral som ursprungligen byggdes på 1000-talet. Denna romanska kyrka med sina fina stendetaljer och fascinerande krypta är definitivt värd ett besök.

Bari Vecchia är också känt för sina många kultur- och folkevenemang. Under året är stadsdelen värd för olika festivaler och traditioner som lockar både lokalbefolkningen och turister. Särskilt i maj, när stadens skyddshelgon, San Nicola, firas, förvandlas Bari Vecchia till en plats av festlighet och andakt.

Men bortom monument och festivaler, är det dagliga livet i Bari Vecchia som verkligen ger platsen sin charm. Oavsett om du sitter på en av de många caféerna för att njuta av en espresso, pratar med en lokal invånare, eller bara promenerar genom de slingrande gatorna, är Bari Vecchia en påminnelse om den tidlösa skönheten och rikedomen i syditaliensk kultur.

För den som besöker Bari, är ett besök i Bari Vecchia ett måste. Här hittar man stadens själ, en plats där det förflutna och nutiden möts, och där den rika kulturen och historien i denna fantastiska region i Italien lever vidare.

Castello Svevo: Ett historiskt monument från normandernas era

Castello Svevo di Bari, från 1500-talet, väl värd ett besök.
Castello Svevo di Bari, från 1500-talet, väl värd ett besök.

Castello Svevo, även känt som Hohenstaufenborgen, står majestätiskt i hjärtat av Bari och är en påtaglig påminnelse om stadens rika och turbulenta förflutna. Denna imponerande borg, med sina massiva murar och fyrkantiga torn, berättar en historia som spänner över århundraden och flera kulturer.

Upprättandet av borgens första strukturer kan spåras tillbaka till den normandiska eran på 1100-talet, under Roger II av Sicilien. Men dess nuvarande form fick den större delen under Hohenstaufen-dynastin, särskilt under kejsaren Fredrik II på 1200-talet. Fredrik II, ofta kallad ”Stupor Mundi” (Världens underverk) för sina lärda intressen och kulturella bidrag, valde att ombygga och förstärka Castello Svevo, vilket gjorde det till en av de mest imponerande borgarna i södra Italien.

Under årens lopp har borgen tjänat olika syften. Från en kunglig residens till en fästning, och sedan till ett fängelse, har Castello Svevo varit skådeplatsen för många viktiga händelser i Baris historia. Det har även varit under kontroll av olika härskare, från Aragonese till Bourbons, vilket har bidragit till dess arkitektoniska och historiska mångfald.

Inuti borgen kan besökare utforska dess tjocka murar, beundra de gamla stenkorridorerna och klättra upp i dess torn för en fantastisk utsikt över staden och havet. Museet inuti borgen visar en rad arkeologiska fynd och utställningar som skildrar borgens och regionens historia. Denna insikt i medeltida arkitektur och de olika perioderna av Baris historia gör Castello Svevo till en fascinerande plats att besöka.

Dagens Castello Svevo är inte bara ett historiskt monument, utan fungerar också som en kulturell plats där evenemang, konserter och tillfälliga utställningar ofta hålls, vilket gör det till en levande del av Baris kulturella landskap.

För dem som är intresserade av historien, arkitekturen, eller bara vill fördjupa sig i den djupa atmosfären av en äkta medeltida borg, är Castello Svevo i Bari en destination som inte får missas.

Teatro Petruzzelli: Bari’s Kulturella Juvel

Baksidan av Teatro Petruzzelli, ut mot hamnen
Baksidan av Teatro Petruzzelli, ut mot hamnen

Teatro Petruzzelli, beläget i hjärtat av Bari, är inte bara stadens största teater, utan även den mest prestigefyllda och den fjärde största teatern i Italien. Dess storslagna arkitektur och imponerande inredning bär vittnesbörd om en rik kulturhistoria och stadens outtröttliga kärlek till konst och musik.

Uppförd i slutet av 1800-talet av arkitekterna Onofrio och Antonio Petruzzelli, har teatern sedan dess varit en central punkt i Baris kulturella landskap. Dess inre, med sin pråliga dekor och guldutsmyckade detaljer, återspeglar den epoks känsla för stil och skönhet. Takmålningen, stora kristallkronor och den lummiga röda sammetsinredningen ger teatern en känsla av både elegans och intimitet.

Över årens lopp har Teatro Petruzzelli välkomnat några av de mest framstående namnen inom opera, balett och musikteater. Från legendariska sopraner till berömda dirigenter och balettkompanier har många stora artister granskat dess scen och bidragit till teaterns glänsande rykte.

Tragiskt nog blev teatern 1991 offer för en förödande brand som förstörde stora delar av dess inre. Men Bari, med sitt outtröttliga engagemang för kultur, bestämde sig för att återställa Teatro Petruzzelli till dess tidigare glans. Återuppbyggnaden, som varade i nästan två decennier, var inte bara en renovering utan också en hyllning till stadens ande och uthållighet. Teatern återinvigdes 2009 och återtog snabbt sin plats som en av Italiens främsta kulturella arenor.

Idag är Teatro Petruzzelli en plats där tradition möter nutid. Förutom att hålla klassiska operor och baletter, värdar teatern också moderna konserter, teaterföreställningar och andra kulturevenemang, vilket gör det till en dynamisk och levande del av Baris kulturella liv.

För den som besöker Bari, erbjuder ett besök på Teatro Petruzzelli en chans att dyka in i stadens rika kulturarv, uppleva dess passion för konst och musik och kanske till och med fånga en föreställning som kommer att bli ett livslångt minne.

4. Mat och dryck:

Orecchiette con cime di rapa: Bari’s Kulinariska Signatur

I den syditalienska regionen Apulien, med Bari som dess huvudstad, finner man en av de mest ikoniska rätterna: Orecchiette con cime di rapa. Denna enkla men otroligt smakrika pasta har charmat både lokalbefolkningen och besökare i århundraden och symboliserar på många sätt regionens rika kulinariska tradition.

Orecchiette, som bokstavligen översätts till ”små öron” på grund av dess karakteristiska form, tillverkas traditionellt för hand. De små pastaskålarna görs genom att nypa små bitar av deg mellan tummen och pekfingret, vilket ger dem deras särskilda form, perfekt för att fånga upp såsen. Denna pasta görs utan ägg, enbart med durumvete och vatten, vilket ger den en fast konsistens och en lite grov yta, idealisk för att binda såsen.

Cime di rapa, eller rapini som den ibland kallas, är en typ av kål med en distinkt och något bitter smak. När den kombineras med den al dente kokta orecchiette-pastan, smälter smakerna samman på ett underbart sätt.

Rätten kompletteras traditionellt med sardeller, vitlök och chili. Sardellerna ger en umami-djup till rätten, medan vitlöken och chilin bidrar med värme och karaktär. Ett skvätt kallpressad olivolja som tillsätts sist ger en silkeslen finish och förstärker de autentiska smakerna av Apulien.

Det som gör Orecchiette con cime di rapa så speciell är inte bara dess utsökta smak, utan också dess enkelhet. Ingredienserna är få och grundläggande, vilket understryker det apuliska kökets filosofi: färska, högkvalitativa råvaror som tillagas på ett sätt som framhäver deras naturliga smaker.

För den som besöker Bari och Apulien är ett måste att prova denna rätt på en traditionell trattoria eller osteria, där den serveras med stolthet och kärlek. Ett glas lokalt rött vin, som Primitivo, kompletterar upplevelsen, vilket gör att du verkligen känner hjärtat och själen i denna fantastiska region.

Panzerotti: Bari’s Knaperstekta Delikatess

I hjärtat av Apulien, särskilt i Bari, finns det en gastronomisk skatt som har förtrollat både lokalbefolkningens och turisternas smaklökar: Panzerotti. Denna delikatess, som ofta förväxlas med sin norra kusin ”calzone”, är en unik rätt som bär med sig hela själen av syditaliensk matlagning.

Panzerotti börjar med en enkel deg, liknande den som används till pizza. Men i stället för att gräddas i ugnen formas degen till små halvmåneformade fickor, fyllda med en läcker blandning av tomatsås och smält mozzarella. Till detta kan man ofta finna tillsatser som skinka, oliver eller kapris, även om den traditionella fyllningen förblir den mest älskade.

Det som särskiljer panzerotti från andra liknande rätter är dess tillagning. Istället för att gräddas friteras dessa små delikatesser tills de får en gyllene, knaprig yta, vilket skapar en perfekt kontrast till den mjuka, saftiga fyllningen inuti. När de tas upp ur den heta oljan och lätt saltas, blir de en beroendeframkallande munsbit, vars smak tar en direkt tillbaka till gatorna i Bari.

Panzerotti är inte bara en maträtt utan en upplevelse. I Bari kan man ofta se små butiker och gatustånd där skickliga kockar nypa och formar degen, fyller dem med den klassiska fyllningen och sedan friterar dem till perfektion framför ögonen på hungriga förbipasserande. Doften av den friterade degen blandad med den rika aromen av tomatsås och smält ost är helt enkelt oemotståndlig.

När du smakar på en panzerotti, får du mer än bara en aptitretare. Du tar en tugga av syditaliensk historia och kultur, en smak av familjetraditioner som har förts vidare genom generationer, och en påminnelse om den enkelhet och renhet som kännetecknar det italienska köket. Panzerotti är en hyllning till de enkla nöjen i livet: god mat, delad med goda vänner i en atmosfär av gemenskap och glädje.

Oliver: Bari och den Gyllene Nektaren

Bari, beläget i regionen Apulien, är inte bara känd för sin rika historia, arkitektur och kultur, utan också som en av Italiens främsta regioner för olivproduktion. När man tänker på Medelhavets smaker och dofter, är olivolja utan tvekan en av de första sakerna som kommer i åtanke. Och i detta sammanhang framstår Bari som en av de stora huvudrollsinnehavarna.

De böljande kullarna runt Bari är prickade med oändliga olivlundar, där trädens silverfärgade löv skimrar i solskenet. Många av dessa träd har djupa historiska rötter, med vissa som är flera hundra år gamla. Dessa uråldriga träd, med sina grova stammar och vidsträckta grenar, bär inte bara frukt, utan också berättelser från en svunnen tid.

Oliver från Bari är särskilt uppskattade för sin distinkta smak, vilket resulterar i en olivolja av överlägsen kvalitet. Olivolja från denna region är känd för sina gräsiga toner, med en lätt pepprig eftersmak – en äkta återspegling av regionens jordmån och klimat.

Produktionen av olivolja är inte bara en industriell verksamhet i Bari. Det är en konst, en tradition och en livsstil. Generation efter generation har ägnat sig åt att skörda, krossa och pressa oliverna för att extrahera den ”gyllene nektaren”. Denna traditionella metod säkerställer att oljan behåller alla sina näringsämnen, aromer och autentiska smaker.

Besökare till regionen har möjlighet att utforska dessa olivlundar, lära sig om olivoljeproduktionsprocessen och naturligtvis prova på den färska oljan. Många gårdar erbjuder guidade turer, där man kan uppleva skönheten i olivlandskapet, känna doften av nyklippta oliver och höra ljudet av kvarnstenarna som bearbetar den färska skörden.

Utöver sin användning i matlagning spelar olivolja från Bari också en stor roll inom kosmetik och hudvård, tack vare dess rika innehåll av antioxidanter och fettsyror.

För invånarna i Bari och Apulien som helhet är oliven inte bara en viktig inkomstkälla utan även en symbol för regionens styrka, uthållighet och passion. Olivträdet, med sina djupa rötter och förmåga att stå emot tidens prövningar, återspeglar själen hos folket i denna del av Italien – stolta, beständiga och evigt bundna till sin mark.

Viner: Puglias stolthet med Primitivo och Negroamaro

Inte bara goda viner och bra olivolja, det finns många vackra byggnader i staden.
Inte bara goda viner och bra olivolja, det finns många vackra byggnader i staden.

Puglia, den klack på Italiens stövel, är inte bara känd för sitt soliga klimat, vackra kustlinjer och rika historia, utan även för sin framstående vinproduktion. Regionens geografiska placering, med dess kustlinje som kysser Adriatiska havet och Joniska havet, samt det torra medelhavsklimatet, skapar den perfekta miljön för vinstockarnas tillväxt.

Två av de mest ikoniska druvsorterna som representerar Puglias vinproduktion är utan tvekan Primitivo och Negroamaro.

Primitivo: Denna druva är mest känd i Manduria-området, även om den också odlas i andra delar av Puglia. Primitivo är känd för att producera djupa, kraftfulla röda viner med noter av mörka bär, plommon, kryddor och ibland en antydan av söt tobak eller choklad. Vinerna från Primitivo är ofta höga i alkoholhalt och har en rik, rund struktur, vilket gör dem perfekta följeslagare till grillat kött, pasta med kraftiga såser och åldrade ostar.

Negroamaro: Som namnet antyder (‘Negro’ betyder svart och ‘Amaro’ betyder bitter på italienska), ger denna druva viner med en distinkt mörk färg och en lätt bitter eftersmak. Negroamaro är ursprunglig till Salento, den södra delen av Puglia. Vinerna som produceras från denna druva har aromer av mörka frukter, torkade örter, tobak och ibland även tjära. Deras unika karaktär och smakprofil gör dem till utmärkta viner att njuta av tillsammans med robusta rätter som lammlägg eller vilt.

Både Primitivo och Negroamaro har djupa historiska rötter i Puglia, och det finns bevis på att de har odlats i regionen i tusentals år. Deras närvaro i Puglia är inte bara ett tecken på regionens vinodlingshistoria utan också en reflektion av Puglias unika terroir, som kombinerar kalkhaltiga jordar, lång och varm sommar och kyliga havsbrisar.

Puglia, med sina antika vintraditioner, har idag vaknat till liv som en av Italiens mest spännande vinregioner. Medan Primitivo och Negroamaro står i centrum för regionens vinframställning, finns det en mängd andra druvsorter och vinstilar som utforskar regionens rika mångfald och potential.

För vinälskare som besöker Bari och resten av Puglia, erbjuds en oförglömlig resa genom vinlandskapet, med möjlighet att uppleva vinodlingens konst och passion från första hand, prova på lokala viner och fördjupa sig i smakerna och dofterna från denna unika del av Italien.

Evenemang och festivaler:

  • Alba dei Popoli: Nyårsfirande vid havet.

Natur och omgivningar:

  • Stränderna: De vackra stränderna runt Bari, som Pane e Pomodoro.
  • Grottor: De imponerande grottorna i närheten, som Castellana Grotte.

Shopping och nattliv:

  • Via Sparano och Via Argiro: De mest populära shoppinggatorna.
  • Nattliv: Bästa barer, klubbar och nattlivsområden.

Avslutning:

När jag besöker Bari, förundras jag över trafiken. Den är milt sagt hetsig. Det spelar ingen roll om du kommer i bil eller på en tvåhjuling. Närmar du dig en korsning, så har du alltid företräde, tycks det. Men så är det inte. När jag föröker lära mig, så framstår högerregeln som helig. Rödljus , tja det stannar man för, ibland, cykel eller annan tvåhjuling har inte rödljus i sina trafikregler. Men trots detta, så har man inte mer än dubbelt så många dödsfall i trafiken jämfört med Sverige. Sverige har 2,7 Italien har 5,6 per 100 000 invånare. 

I Absoluta tal blir det en ordentlig skillnad, då det finns många fler Italienare än svenskar. Men ändå är jag förvånad över att det inte är fler. Det har vid ett flertal tillfällen hänt att jag stått i en korsning, sett en tvåhjuling närma sig, och en bil från ett annat håll. Jag har nästan varit på väg att gå ut i gatan för att försöka förhindra en olycka, men jag har stått kvar. 

Och som jag då tycker, genom ett under klarar de sig utan att kollidera. Sker detta en gång, då kan man skylla på tur, men det sker ständigt, så det måste finnas i Baribornas gener. 

På hela den tid vi har strosat i staden, så har vi sett en trafikolycka. Det var en person som cyklat omkull, alldeles själv. Så jag vet inte om det ens räknas som trafikolycka. Mitt tips är, ska du köra i Bari, ta det oerhört försiktigt. Jag tycker jag är ganska van bilförare, och har kört ganska mycket i Europa, men Bari avstår jag ifrån. Jag tar hellre en försiktig promenad. Du ska definitivt besöka staden, det är den värd, alla dagar veckan.