11 – Frankrike

Publicerat den av

Frankrike

Frankrike
Fransk vingård

Frankrike – Ett av Europas största och kanske mest betydelsefulla länder, kan också tycka lite motvalls land, de har ibland svårt att rätta in sig i ledet, och jag tror, utan att ha riktig koll, att Frankrike är det land som har mest strejker bland de anställda. De har svårt att acceptera att andra bestämmer, så jag kan ju tycka ändå att det är lite konstigt eller motsägelsefullt, att Frankrike är ett av de ledande länderna i att skapa ett gemensamt europa. Jag tar gärna att jag har fel, jag gillar ett enat Europa, och det kan ju ibland vara ganska bra att det finns en lite optionellt bland de övriga i EU, så att man hinner fundera lite innan man inför något beslut. Frankrike historia är lång och brokig.

Besöka Frankrike

Det finns många anledningar att besöka Frankrike. Att bara njuta av många av landets städer kan vara värt en resa. Paris, Bordeaux, Marseille, Nice, Le Mans, och så vidare. Varje stad har ju ett namn som i sig lockar till besök. När man så väl är på plats, så är det en hel del stämning, gamla byggnader och kultur, så att det räcker för flera resor. Gillar du vin så produceras ju några av världens bästa viner i landet. Lyssna på vindistrikt som Bourgogne, Bordeaux, Champagne det räcker en bra bit. Lägg därtill Cognac, och Calvados. Den senare har en temaväg, som jag tyckte var ganska kul, Cidervägen heter den. Jag ska inte påstå att det var en bred och fin asfalterad väg, det var ibland en kostig. Men det fanns små gårdar som producerat cider och Calvados, jag vet skillnad på drycken, men jag vet inte skillnad på tillverkningen. . 

Alperna eller medelhavet

Franska vinslott. Chateau de Haux strax utanför Bordeaux, Frankrike
Franska vinslott. Chateau de Haux strax utanför Bordeaux, Frankrike

Svåra frågor att besvara. Ska du hantera fruset vatten eller ska du frottera din kropp i ett behagligt hav. Svaret kanske blir att du smyger i ytterligare ett hav, nämligen Atlanten. Jag har inte svaret på vilket hav som är bäst eller skönt, jag kan tycka att vill du åka skidor, så bör du nog välja Alperna i stället för något av havet. Och om du nu klurar, så ska du veta att de franska alperna har vid åtminstone två tillfällen haft de olympiska spelen hos sig. Grenoble 1968 och Albertville 1992. Fast egentligen har man ju haft vinterspelen vid tre tillfällen, det första var före de flesta av oss, 1924 i Chamonix var den första. Lägg därtill att det redan har varit två sommarspel i Paris, den tredje gången blir nu vid nästa sammankomst, 2024 kommer det att avgöras i Paris för tredje gången.

Besöka Paris 2024

Har du aldrig varit i Paris, så kan jag nog rekommendera dig att besöka Paris eller Frankrike under 2024, när sommarspelen tar sig dit. Det börjar i slutet av juli 2024 och håller på till början av september 2024.Det går redan nu att ställa sig i kö för att boka biljetter. Det som säkert kan vara lite knöligt är att skaffa bostad. Jag skulle kunna tänka mig att man gör som Göteborg, när det är stora evenemang, man höjer priserna till astronomiska summor. Jag slog nyss på Paris, dock i Maj, som är det närmaste man kan kolla på Hotels f.n. Den första som kommer upp är på drygt 6000 spänn för ett DR. 

Ett restips, lär dig åka tåg

Jag skulle föreslå att om du vill besöka Paris under de olympiska spelen, så leta efter bostad utanför huvudstaden. Börja med att kolla på tågen, de franska snabbtågen går snabbt och effektivt. Den erfarenhet jag har är att de ofta håller tiderna, och att de är mycket fin komfort. Har du interrail, så ska du veta att många snabbtåg i Frankrike kräver sittplatsbiljett, då för en ansenlig summa. Det kan vara läge att lära sig hur de regionala tågen fungerar och deras tidtabeller. De fungerar ju ofta som pendeltåg gör här i Sverige, du kliver på åker med och alla är nöjda. Interrail ska fungera, men för att vara på den säkra sidan, kolla detta innan du åker. Jag tänker mig också att den tyska modellen kanske spridit sig. 

Jag tänker på Deutschland Ticket, ett biljettsystem som man ska införa i Tyskland nu under våren 2023. Du skaffar din biljett och sedan kan du åka så mycket regionaltåg du vill. Vad jag förstår så har man väl ännu inte riktigt bestämt hur man köper biljetter. Men att systemet är bra, det tror jag de flesta är överens om. 

Ta bilen till OS

Nja, jag kan inte på något sätt tycka att den tanken är god. Om man i vanliga fall tycker trafiken i Paris är knepig, tänk dig då hur det kommer att bli om de flesta är nybörjare på Paris gator. När parisborna är själva, så har de åtminstone lite egna tankar på hur de ska komma fram, men blandar du upp det med 50% ovana parisförare, då kan det bara bli kaos. Eventuellt man kan göra som vi gjorde första gången i Berlin. Man letar efter en förort, som har pendeltåg till de centrala delarna. Parkerar bilen i förorten och åker tåget in till stan. Kom bara ihåg vilket tåg och förort du ställde bilen på. 

Ofta är det trångt i Franska städer.
Ofta är det trångt i Franska städer.

Vinregioner i Frankrike

Jag var inne på det lite förut, men de franska vinerna är ju världsberömda.Många distrikt har också temavägar, där ett antal gårdar har anslutit sig och där man ofta kan smyga in, få smaka på lite av gårdens viner, och så givetvis köpa med sig en låda eller två. Det är sådant man kommer ihåg där man sitter på vintern och njuter av en god flaska franskt vin, man minns exakt hur det var när man skaffade vinet. Sådant förlänger sommaren.

Minns en gång när vi beställde vin i Beaune

Det stod en svart griffeltavla utanför och vi slog oss ner på uteserveringen, i tron att vi kunde göra som vanligt, det vill säga beställa ett glas rött till mig och ett glas vitt till hustrun. Men se det gick inte alls, sådana bisarra beställningar tog man inte emot. Det skulle vara gård, druva gärna årgång och vad man nu kunde skilja vinet på. Man var nästan tvungen att vara vinexpert. Hon gick efter den svarta griffeltavlan, och vi fick peka på ett vin. Jag ska inte säga att jag visste vad jag beställde, det handlade mera om priset, som då helst skulle vara på en rimlig nivå. Det fanns större delen av spannet, men tydligen lyckades vi peka på åtminstone ganska hyfsade viner, för servitrisen log. 

Snart kom hon ut med varsitt glas, jodå, jag kan nästan känna smaken av vinet ännu, när jag nu skriver detta. Beaune är ju huvudstaden i vindistriktet Bourgogne, som då anses vara ett av världens bästa vindistrikt. Det är också i denna lilla stad som man har Vin skolor och annan utbildning som kopplas till vin. Så att vi då kom med en hutlöst dålig beställning av ett glas rött resp ett glas vitt, det förstår jag inte passade sig. Men trots vårt fatala misstag, fick vi sitta kvar och njuta av vinet. Om du letar efter Beaune, så ligger det i östra Frankrike, mellan de större städerna Dijon och Lyon. 

Frottera dig med kändisar

Frankrike är ju lite av glamourens land. Det är nog ett arv sedan 1700-talet då det franska hovet var det ledande hovet i Europa, och stilbildande. Ska du idag frottera dig med kändisar, så ska du besöka medelhavsstaden Cannes i maj. Då hålls den stora filmfestivalen, och alla, jag säger alla, som har något betydande med film att göra finns på plats. Röda mattan rullas ut och du kan råka träffa i princip vilken filmstjärna som helst. Håll ögonen öppna.

Den franska rivieran Côte d’Azur

Strandpromenaden i Cannes, kändistätt i slutet av Maj.
Strandpromenaden i Cannes, kändistätt i slutet av Maj.

Det är inte bara i maj och i Cannes som du kan råka ut för en kändis. Den franska rivieran, kusten mot medelhavet, är ganska kändistät, lyssna på namn som Saint-Tropez, MonteCarlo, Nice, Antibes och liknande så förstår du var du är. Varje liten bergsby och ort, har säkert ett antal kändisar av olika rang.

Motorsport Intresserad?

Svensk parkering i kurvan strax innan tunneln på F1 loppet i Monaco
Svensk parkering i kurvan strax innan tunneln på F1 loppet i Monaco.

Då har du den klassiska stadsbanan i Monte Carlo att köra. Det är ju vanliga vägar som är öppna för allmänheten när det inte är F1-lopp, som då brukar vara sista helgen i Maj. Övrig tid kan du köra banan, dock med de hastighetsbegränsningar som gäller. Jag har själv kört banan några varv, och jag måste säga att det är en ganska häftig upplevelse. När man senare ser loppet på TV, får man en annan känsla, jag tänker mig tillbaka, och ser hur landmärken dyker upp, exakt de som jag såg när jag smög omkring på banan. 

Sommar i Alperna

Det här är en trend som fler och fler utnyttjar. De vintersportanläggningar som finns behöver ju snö för att fungera. Men många tar nu chansen att besöka orterna under sommaren, och då för att vandra. Det är ofta magiska utsikter på dessa vandringar. 

Historiska platser

Med frankrikes läge går det knappast att undvika de historiska platser som finns i landet. Den främsta får jag nog säga är Normandie. Dagen D, den sjätte juni 1944 inledde ju Europas frigörelse från nazismen. Med Operation Neptune, och fem olika stränder som de allierade kom i land på, Utah, Omaha, Gold, Juno och Sword. Tar du bilen och kör väg D514 och så småningom N13, så kommer du att passera alla minnesvärda platser. Stanna gärna och begrunda de öden som finns här. Många utställningar och minnesplatser har man satt upp. 

Mat i alla lägen

Frankrike anses i många fall vara ett av världens bästa matländer, så anser många även Italien vara, men det förstår jag inte. Där kan man skapa lite pasta eller en pizza i övrigt inget. I Frankrike tar man matkonsten på allvar och även den minst lilla servering kan erbjuda högklassisk och vällagad god mat. Så var inte rädd för att prova, du kan säkert hitta godsaker som du knappast ens trodde fanns. 

Paris – Kärlekens stad

Jag tror att de allra flesta har Paris som ett av sina  mest önskade besöksmål. Och varför inte. Med klassiker som Eiffeltornet och Louvren, så har man ganska hyfsade förutsättningar att ta emot och tillfredsställa sina besökare. Eiffeltornet fick ju egentligen bara byggas tillfälligt, efter världsutställningen i Paris 1889 så skulle tornet bara få stå kvar i tjugo år. Men sedan började världen kommunicera och tornet var en utmärkt mast. Så man sköt upp rivningen. Numera anser nog parisborna att Eiffeltornet är en del av Paris, och skulle någon komma med förslaget att riva tornet, så blev det nog ramaskri. Det 

Frankrikes flagga

Frankrike Fotboll

Frankrikes längsta flod

Frankrikes nationaldag

Franska städer