06 – Bulgarien – minnesvärd

Publicerat den av

Bulgarien – Ett lysande semesterland

Läget för landet är, enligt min mening ganska perfekt. Med Svarta havet i öster, Donau i norr och Grekland i söder, så kan jag tycka att det ligger ganska perfekt. Och efter att ha brutit sig från den tidigare Sovjet, och blivit medlemmar i både Nato och EU, så borde det finnas förutsättningar för att det ska gå bra. Men det var min tanke, när jag läser så inser jag att de har ganska långt kvar, landet kämpar mot fattigdom, och korruption, ett ämne som EU ofta tar upp i förhandlingar med landet. Det är, som så ofta i de gamla öststatsländerna övergången till Marknadsekonomi som man har svårigheter att bemästra.

Bulgarien, ett av Europas fattigaste

Idag är Bulgarien det fattigaste landet inom EU, med den lägsta BNP per invånare. Under kommunisttiden så var det ett jordbrukarland som man försökte omvandla till ett industriland. Det där har man till stor del övergivit och numera är de största inkomsterna från Turism och utrikeshandel. Men det är inte det stora problemet. I Landet arbetar ungefär en tredjedel av befolkningen i den officiella sektorn, det vill säga, man betalar skatt och får de förmåner ett medborgarskap innebär. Men andelen som arbetar i den gråa sektorn och framförallt de skygga som arbetar i den svarta sektorn uppskattas vara minst lika stor. Detta innebär att staten går miste om stora skatteintäkter, sådant som skulle kunna hjälpa till att höja utbildningsnivån och förbättra vården.

Turismen ökar i landet

Turismen ökar i landet, och det bör vara bra för den bulgariska ekonomin. Man har ju blivit utrustade med vackra fina badplatser längs större delen av svarta Havskusten, men man bör nog åtgärda de problem som redan idag finns i form av västerländska ungdomar som lockas av billig sprit och nattklubbar som ännu icke uppfunnit någon skylt när de stänger.

Men har du växt över dessa ungdomsår, så finns det en hel del du kan njuta i Bulgarien. Jag ska inte påstå att det är det mest turistvänliga landet på Balkan, eller i Europa. Men det finns ändå en del anledningar till att besöka landet.

Bulgarien - Vackra folkdräkter
Bulgarien – Vackra folkdräkter

Om du börjar med att undvika både Golden Sands och Sunny beach så har du redan där gjort ett lyckat val. Är du i området Sunny Beach, så ska du i stället ta dig någon kilometer söder om stranden, till Nessebar, en liten trevlig fiskeort som också finns med UNESCO:s Världsarvslista.

Nessebar – bättre än övriga byar vid svarta havet!

Bland omkring 40 medeltida kyrkor är den medeltida staden uppbyggd. Du kan gå där och mysa, slå dig ner på något fik, eller kanske en lunch. Matutbudet är betydligt bättre här än i Sunny Beach. I Nessebar hittar du också de speciella små husen som man uppförde under 1800-talet, och som nu är en del av världsarvet. I Botten byggde man med sten, och så byggde men en våning av trä, som sköt ut en liten bit. På så sått fick man större byggnad, men man tog inte upp så mycket av den värdefulla marken. På bottenvåningen, den av sten kunde det vara svalt på sommaren, och lite varmare på vintern. Sten isolerar ganska bra. Ta gärna en tur ner mot hamnen och en liten fika eller kanske en god lunch.

Sofia – Huvudstaden

Det här är en av Europas äldsta huvudstäder än fungerande, med anor från 700-talet. Mycket historia, och händelser har präglad staden. Mera om Sofia hittar du här: och på Seniormagazinet

Varna

Detta är Bulgariens tredje största stad, här finns det en hel del sevärdheter. Allt från trevliga gamla kyrkor till livliga fina badstränder. Det finns ett akvarium som säkert underhåller de små under ganska lång tid.

Burgas

Gillar du att surfa? Då är det denna strand du ska besöka. Med ofta lämpliga vindar blir upplevelse ganska häftig. Har du fågelskådning som hobby eller intresse, då ska du leta efter någon av de tre sjöarna som omger staden, Vaya, Atanasovsko eller Mandrensko. Här finns det ett rikt fågelliv som lockar fågelskådare från hela världen.

Plovdiv

Den gamla staden, med anor från ganska många tidsepoker. Liksom ROM, är Plovdiv uppbyggda kring kullar, det är sju stycken även här. Men som Europas äldsta kontinuerligt bebodda stad, är den betydligt mer intressant än ROM. Du kan ta med din älskade och ha det riktigt romantiskt i gamla stan, njuta av dessa gamla byggnader, slå dig ner på något trevligt café eller restaurang. Äta och dricka gott för mycket rimliga pengar. Det är upplevelser, hela tiden.

Bulgarien - Nessebar, en av de vackra små fiskebyarna vid svarta havet
Bulgarien – Nessebar, en av de vackra små fiskebyarna vid svarta havet

Zozopol

En liten gammal fiskeby vid svarta havs kusten. Här finns kullerstenslagda gator som kantas av små fina trähus, allt omgärdat av två fina sandstränder. Det blir en härlig avslappnad atmosfär, som du givetvis ska suga åt dig av. I staden finns det en hel del konstnärer som bidrar till den avslappnande stämningen.

Belogradchik

Denna lilla avlägsna by, på gränsen upp mot Serbien, tolv mil nordväst om huvudstaden Sofia, är mycket väl värd ett besök. Med den skarpa och klara fjälluften lockar det naturbesökare från stora delar av världen.

Som jag skrivit, eller åtminstone antytt, Bulgarien ligger där borta, nästan längst ner i sydöst. Ta dig dit och du kommer att få uppleva en hel del som du troligtvis inte har upplevt på andra platser.

Bulgarien - Vackra folkdräkter för både män och kvinnor
Bulgarien – Vackra folkdräkter för både män och kvinnor

Vill du läsa mera om Bulgarien, så har Lonely Planet utmärkta reseguider, som du kan beställa här: Klicka på bilden, så hamnar du rätt med en gång.

Fakta Bulgarien

Officiellt namn: Republika Bulgarija

Svenska: Republiken Bulgarien

Statsskick: Republik, enhetsstat

Antal Invånare: lite drygt sju miljoner

Huvudstad: Sofia

Antal Invånare: 1,30 miljoner cirka 

Övriga större städer: Plodiv, Varna, Burgas, Ruse

Högsta berget: Musala 2 925 m över havet

Större floder: Donau: Iskar: Martsa, Tundzja

BNP: 9 273 USD per person, Lägst i hela EU

Yta: 110 994 km2

Tid: GMT + 2

Livslängd enligt WHO: För folk som är födda 2016 förväntas livslängden vara 71 respektive 78 år för män respektive kvinnor.

Sannolikheten att dö under fem års ålder är 7 personer per 1000 invånare.

Sannolikheten att avlida mellan 15 och 60 års ålder: män 183 kvinnor 85 per 1000 invånare.

Vill du åka tåg i Bulgarien? Då har vi en hel webbplats om det, följ bara länken.

Sofia – Huvudstaden i Bulgarien

Sofia, den lilla staden med de stora gröna parkerna, och en hel del lökkupoler. Staden har en ungdomlig prägel, och egentligen känns inget långt bort. De färgglada spårvagnarna, som övriga Europa har skänk, har behållit sina ursprungsfärger, eftersom staden inte har råd att färgsätta dessa enhetligt. Det fungerar lika bra, och jag tycker det piffar upp stadsbilden.

Bulgarien som land har alltid varit beroende av andra. Först kom Romarna, då när Romarriket delades upp i öst och väst. Bulgarien kom att tillhöra ÖstRom med sitt huvudsäte i Konstantinopel.

Tunnelbanan gav upphov till utgrävningar!

När man skulle bygga tunnelbanan, stötte man på rester från romartiden, vilket gjorde att det blev utgrävningar i stället för tunnelbana, eller man kan säga, det blev både och. Man visar idag stolt upp sina utgrävningar, och du ska ta dig tid att besöka dessa. På Romartiden kallades staden för Serdica.

Bulgarien - Utgrävningar i Sofia, visar på Romarriket
Utgrävningar i Sofia, visar på Romarriket

Här ser man hur noggrant Romarna byggde sina hus, det var stabila saker. Man räknar med att större delen av Sofia, i var fall dess centrum, har sådana här lämningar.

Trettio år efter Sovjetunionens förfall

Så befinner sig Sofia i ett nav på framväxt. Här blandas internationella storföretag med nya startups, och staden ses som Europas svar på Silicon Vally. En grön stad med drygt en miljon invånare, och tre religioner i samexistens. Förr i tiden hade det varit upplagt för konflikt, här i Sofia fungerar det utmärkt. Man har hög nivå av både tolerans och traditioner. Man kan säga att staden är i ett övergångsstadium, mellan det förflutna och framtiden.

Byggnadsstilar i massor

Gillar du arkitektur, då är Sofia din stad. Här blandas olika epoker i en salig röra, och det beror på alla som har haft inflytande över staden. Allt från tidiga romarriket till dagens Bulgarer. Det finns i centrum storslagna renoverade byggnader, medan det en liten bit bort står byggnader och förfaller. De tidigare judiska kvarteren, som kallades Kvartal,

Har du skidorna med i bagaget?

Då ska du givetvis utnyttja berget Vitosha, som du med all sannolikhet har sett om du besökt Sofia, berget syns från större delen av staden, då det ligger där i söder som en vägg mot södra delarna av landet. Ta bussen, så är du snart på plats.

Prisnivån

Följer man Forex index, så ska Bulgarien ligga på 35, Sverige 100. Men så är det inte kan jag lugnt notera. Jag kollar på BigMac på McDonalds. Här i Sofia ligger den på 46 kronor, vid en omräkning på 5,25 Leva/SEK.

Sätter vi oss på restaurang, och tar in mat för två och var sitt glas vin, så hamnade notan på ungefär 250 SEK. Då är det lite enklare mat, spagetti Boulognes, till exempel. Blir det kött, så stiger priset med en hundring, cirka.

Cash or Card? Valutan.

Här i Sofia kommer hela tiden frågan, Cash or Card. Jag kan alltså välja hur jag vill betala och de flesta föredrar kort, men det är absolut inga problem att hala fram lite sedlar och betala. Valutan heter ännu Lev men man sneglar givetvis på att få EURO som valuta. Det är inget man själv bestämmer om utan man måste uppfylla en massa krav från EU. Bulgarien kom med i ERM en förhandstitt innan man kommer med i EMU, som är EURONs samarbete. I ERM måste man vara i minst två år och sköta sin ekonomi, då kan man komma med i EUROsamarbetet. Men man har åtminstone kommit så långt att man fått en fast växelkurs, Lev – EURO, på 1.95583. Det är en bra början och jag skulle tro att man, liksom Kroatien snart är med i EUROn.

Bulgarien - De gula stenarna i Sofia ligger i regeringskvarteren.
De gula stenarna i Sofia ligger i regeringskvarteren

.

De gula stenarna

Runt regeringsbyggnaderna finns det en gatubeläggning av gula gatustenar. Bulgarien fick dessa av den habsburgska kejsaren. Trots att stenarna är trafikfarliga, de blir såphala, om de blir blöta, så vågar man inte byta ut stenarna, så de får ligga kvar tills de blir utslitna, något som knappast händer nästa vecka.

Vitosha Boulevard – Vitoshka

Det här är Sofiabornas shoppinggata nummer ett, och jag lovar, strosar du runt lite i de centrala delarna av staden, så hamnar du förr eller senare på Vitoshka, så som de inhemska talar om gatan. Den är ganska lång, och har, förutom en hel del små butiker, och massor med restauranger och caféer. Är du, som jag spanare, det vill säga kan sitta stilla på ett café, med något drickbart och bara studera de som passerar, då är det här platsen för dig, och mig. Vem vet, vi kanske ses, över en fika och en glass.

Kvinnornas marknad – Zhenski Pazar

Namnet kommer sig av att under det ottomanska styret fick kvinnorna bara handla på denna plats, och bara på fredagar. Marknaden har överlevt många oroligheter under åren. Marknaden skapades strax efter befrielsen från det ottmanska riket, 1878. Besöker du marknaden idag, så finner du på ett stort utbud av kläder, frukt och grönt, viss elektronik, keramik, och en massa annat som du inte visste att du behövde. Det är inga prålare, så det är mysigt att bara strosa runt på plats och ta in atmosfären.

Besöka ett museum i Sofia, utbudet är stort.

Gillar du att ströva omkring i ett museum, och ta del av det som har hänt, så kan Sofia rekommenderas. Det finns sex attraktiva museer, som på olika sätt beskriver landets historia, och dess tid under kommunismen. Tag del av utbudet.

Museum of Totalitarian Art: Det här tycker jag personligen är ett kul och spännande museum, som egentligen alla borde ta del av. När kommunismen föll, så plockades ofta alla statyer bort från städerna och förstördes. I Sofia plockade man undan alla statyer, men samlade ihop dessa på en plats, som nu kan besökas. Här står Stalin, Lenin och en massa andra kommunistpampar. Museet inleder med stjärnan, exakt den stjärna som satt på kommunistpartiets högkvarter i Sofia. Det som är lite synd är att man inte mera beskriver staterna, var de har stått och vad de symboliserar, det får man lista ut själv. Länken ovan går till Google, så att du ser var det finns. Museet har ingen egen hemsida, vad jag vet.

Historiska museet. Liksom de flesta länder finns även här i Sofia ett historiskt museum, som beskriver bland annat landets historia. Gå in på länken och läs mera, om Bulgariens spännande uppväxt.

National Archeological Museum. Det här museet tar sikte på den förhistoriska tiden, och ska visa upp alla folkgrupper som varit och verkat i landet.

The red flat – Vardagen i den kommunistiska Bulgarien. Så här såg det ut för en bulgarisk familj under kommunisttiden. Här åt man, såg på TV, hade fritid, umgicks och allt en familj gör, det är ett mycket intressant projekt.

National History Museum. Nu kan du kanske bli lite förvirrad, det fanns ju ett Historiskt museum tidigare i listan. Jo, så är det, National History Museum inriktar sig på de rikedomar som landet har skaffat sig, en del samlingar som vi vanliga dödliga inte kommer i närheten av. Museet ligger några kilometer från centrum, men det är ganska enkelt att ta sig dit med kommunala färdmedel, spårvagn och bussar. Läs på hemsidan.

National Art Gallery Square 500. Vad är en huvudstad utan ett nationalgalleri. Här finner du Bulgariens konstskatter. Så sent som 2015 öppnade detta galleri, som idag visar omkring 1700 alster i 28 olika rum. Ta dig tid att njuta.

Var kommer stadens namn ifrån?

Det är många som tror att statyn om stadens skyddshelgon Sofia är grunden till stadens namn, men så är det icke. I stället är det katedralen St Sofia, som lägger långt i den östra delen av staden uppe på en liten kulle. Det var det första romarna såg när de kom från Konstantinopel, som då var ÖstRoms huvudstad. Man började kalla den här platsen för katedralen av Sofia, men det blev alldeles för långt, så det blev bara kort och gott Sofia. Då hette staden Serdica. Sofia kommer från grekiskan och betyder Visdom.

Bulgarien - St Sofia - Katedralen som givit namn åt staden.
St Sofia – Katedralen som givit namn åt staden.

Det här är lite om den härliga staden Sofia. Vill du veta mera, ska du givetvis besöka staden, och då följa med på en gratis guidning runt i de centrala delarna. Vill du läsa mera om Sofia, så har jag en artikel på Seniormagazinet om staden.

Trafiken i Bulgarien

Som vanligt, var nästan så jag sa, att det på Balkan går ganska fort när man kör bil, Bulgarien är inget undantag. När vi besökte Sofia, tyckte jag dock att stadstrafiken var betydligt lugnare, än jag brukar uppleva storstädernas trafik. Om du promenerar, ska du vara uppmärksam, ett övergångsställe, kan den första bilen stanna, men det är inte säkert ett fordon i ytterfilen uppmärksammar att det är övergångsställe. Så  ta det lugnt, förvissa dig om att du verkligen blir framsläppt och att alla stannar.